Install AdvancedTomato on the Linksys E2500 v3

Installing the AdvancedTomato firmware onto the Linksys E2500 v3

Linksys E2500 N600 Dual-Band Wireless Router
For more info on this router look at wikidevi or the manufacturer’s website.

For those of you that don’t know, AdvancedTomato is a fork from the Tomato by Shibby project, but with a much improved GUI frontend, and much easier to use.

I bought this one as it’s still a current model being sold which has AdvancedTomato support and is very cheap for what you get.

Disclaimer: When doing things on the firmware level there is always a possibility that something might go wrong and your router becomes bricked.

Instructions

  1. Connect the router via an ethernet cable in one of the LAN ports (1-4), not the WAN port
  2. Login at http://192.168.1.1/
    username: admin
    password: admin
  3. Download the firmware from https://advancedtomato.com/downloads/router/e2500v3
  4. Flash this onto the router in the firmware upgrade tab
  5. Wait for it to reboot (1-5 mins)
  6. Once the router is back, go to http://192.168.1.1 and login
    username: admin
    password: admin
  7. Erase NVRAM (thorough) under Administration > Configuration
  8. Click ok to the confirmation, and it’ll reboot. (~2mins)
  9. Login again
    username: admin
    password: admin
  10. Change your login password and setup as desired

Enjoy!

Inspired by Lindqvist blog post, which is about installing the Tomato by Shibby version on an older version of the E2500.

  • http://non gerard

    hi, i did the same thing. Router is working, ethernet ports are ok but wireless is not very stable.
    I have 75 / 75 Mbps access, max speed for wireless is 10-20 Mbps, also nearby the router. Ethernet gives the full 75/75.
    Any suggestions ?

  • adriel

    My internet is about 10/1 so I can’t really test this until I get my fibre later on this month (hopefully).

    Did you test the wifi speed before putting AdvacnedTomato on it?

  • http://pmtoolsthatwork.com Bruce

    Perfect. Good summary. Worked the first time :-).

    • adriel

      Excelent, glad it helped.

  • vholkano

    Hi, I installed but I have no internet access. Any clues? Thanks in advance.

    • https://adriel.co.nz Adriel

      Do you get anything showing up under WAN in the Status -> Overview section?
      Also check your settings in Basic Settings -> Network, specifically the WAN Settings sections.

  • Allan Lopes Peretti

    Worked just great, mate.
    Configured as Wireless bridge.

    • https://adriel.co.nz Adriel

      Good to hear, thanks for leaving a comment!

  • http://PMToolsThatWork.com/ Bruce Benson

    Worked perfectly with my E2500 V3 (Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-3.5-140 K26 USB Mega-VPN). Used as a wireless access point. Thanks.